در عمل زیبایی بینی گوشتی ، به منظور ایجاد تغییرات دلخواه و بهبود شکل و ظاهر بینی تغییرات زیادی در آن انجام می شود. به منظور ایجاد این تغییرات ، ساختار کلی این عضو ، یعنی استخوان ها و غضروف دستکاری خواهند شد. به همین دلیل ، برای اینکه بعد از عمل بینی استحکام خود را حفظ کند ، از ابزاری به نام آتل یا اسپلینت بینی استفاده می شود که می توان آن را رو و یا داخل بینی قرار داد. این وسیله نقشی حیاتی را در ریکاوری بازی کرده و از بینی محافظت خواهد کرد. اما این اسپلینت چند نوع دارد؟ چه کسانی به آن نیاز دارند؟ آیا همیشه باید از آتل بینی استفاده کرد؟ دکتر بهرام بادامچی در این مقاله تجربه های خود را در این باره با شما به اشتراک گذاشته اند.
اسپلینت بینی چیست؟
بعد از جراحی این ابزار ، مثل یک گچ یا آتل روی بینی شما قرار می گیرد. اسپلینت از تکان خوردن بینی جلوگیری کرده و شکل آن را حفظ خواهد کرد. این وسیله از دو تکه پلاستیکی ساخته شده است که هم تراز بینی شما هستند. البته می توان آتل بینی را از مواد دیگری مثل آلومینیوم و سیلیکون نیز ساخت. حتی امکان ساخت اسپلینت بینی از پلی تترا فلوئورواتیلن یا همان تفلون نیز وجود دارد. جراح بینی گوشتی خوب در تهران بسته به تشخیص خود از یکی از این موارد استفاده خواهد کرد.
در کل دو نوع آتل برای بینی وجود دارد ؛ داخلی و خارجی. این که از کدام استفاده شود ، کاملا به این بستگی دارد که تحت کدام نوع رینوپلاستی قرار گرفته باشید. در این قسمت توضیح مختصری در مورد هر کدام ارائه داده ایم :
اسپلینت خارجی بینی
این مدل شامل یک بانداژ می شود که روی بینی را می پوشاند. دو تکه فلزی یا پلاستیکی در امتداد این بانداژ قرار دارند که به بینی کمک می کنند شکل جدید خود را حفظ کند. معمولا این نوع از اسپلینت بینی با استفاده از چسب جراحی در سر جای خود محکم می شود. این مدل همچنین تورم را در کمترین حد خود نگه می دارد و در اکثر جراحی های مربوط به بینی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در سال های گذشته ، هشت لایه از سایزهای کوچک بانداژهای گچی که برای ارتوپدی مورد استفاده می گرفت ، با آب خیس می شد و روی بینی به شکل مطلوب گذاشته می شد. بعد از خشک شدن روی آن نیز چسب زده می شد. نوع دوم فایبرگلاس است که باز هم در ارتوپدی و برای درمان شکستگی مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل نیازی به آب ندارد ، جنس پلیمری آن باعث می شود با برخورد با هوا سفت شود. این نوع از اسپلینت بینی هم باید بسته به اندازه بینی روی آن فیکس شود.
آتل آلومینیومی چسب دار
مدرن ترین و جدیدترین اسپلینت خارجی بینی ، ترموپلاست ها هستند. این آتل ها می توانند چسب داشته یا نداشته باشند. چسب این مدل روی پشت بینی قرار گرفته و باعث می شود بینی قوس مطلوب تری داشته باشد. برای استفاده از آن نیز باید دو تا سه دقیقه در آبجوش قرار گیرند ؛ سپس روی بینی قرار گرفته و بعد از شکل گرفتن روی آن آب سرد ریخته می شود. نکته منفی این مدل این است که امکان دارد حین عمل به دلیل عجله ، کمی سفت تر از حالت عادی روی بینی قرار گیرد. بعد از سفت شدن نیز نمی توان دوباره آن را نرم کرد ؛ به همین دلیل احتمال دارد جای آن روی پوست باقی بماند.
آتل ترموپلاستیک چسب دار
مدل بعدی ، آتل های آلمینیومی یا فلزی است که در دو نوع ساده و برش خورده موجود هستند. نوع برش خورده به طوری است که می توان میزان سفتی و فشار آن در قسمت های مختلف را تنظیم کرد. این مدل از اسپلینت بینی چسب دارد و بهتر از انواع دیگر تورم را کاهش می دهد. نکته مثبت این آتل این است که می توان چندین بار از آن استفاده کرد. برای مثال اگر بینی گوشتی باشد ، دکتر بادامچی توصیه می کنند به مدت یک ماه از این مدل استفاده شود. بیمار می تواند این آتل را کمی باز کرده و بعد از شستشو و زدن چسب بینی ، دوباره آن را مورد استفاده قرار دهد. این نوع از آتل بینی به شکل پذیری و کوچک شدن پوست کمک شایانی می کند.
آتل آلومینیومی برش دار
اسپلینت داخلی بینی
این مدل اغلب بعد از سپتوپلاستی یا همان اصلاح انحراف بینی مورد استفاده قرار می گیرد. جنس این مدل از آتل بینی ، معمولا پلاستیک یا دیگر مواد مستحکم اما انعطاف پذیر می باشد. پزشک این اسپلینت را داخل بینی قرار می دهد تا از تیغه میانی بینی حمایت کند.
پیش از این ، برای استفاده از اسپلینت داخلی از فیلم های رادیولوژی بهره گرفته می شد تا اسپلینت به حالت بیضی شکل و بر اساس اندازه بینی بریده شود. نکته منفی این مدل این است که لبه های آن تیز بوده و موقع عطسه کردن و غذا خوردن می تواند به بافت گوشتی بینی فشار آورده و دردناک شود. در برخی موارد بخیه نگه دارنده این نوع از اسپلینت بینی نیز جدا شده و اسپلینت به ته حلق بیمار وارد می گردد. همانطور که گفته شد این لبه های این مدل تیز بوده و حالت برندگی را ایجاد خواهد کرد. دربعضی موارد دیده شده بیمار اسپلینت را قورت داده است و لبه های تیز باعث پارگی مری شده است. به خاطر همین حتی الامکان نباید از این نوع استفاده شود.
اسپلینت داخلی بینی سوراخدار
نوع دوم اسپلینت های داخلی سیلیکونی هستند که به دو نوع ساده و لوله دار تقسیم بندی شده و آن را با بخیه فیکس می کنند. اخیرا اسپلینت هایی مورد استفاده قرار می گیرد که اسپلینت دو طرفه بینی نام دارد و دکتر بادامچی از آن استفاده می کنند. این مدل توسط یک بند از جنس خود آن ، بهم وصل است و ورودی های آن به شکل سوراخ های بینی طراحی شده و بعد از عمل هم شکل سوراخ ها را تنظیم می کند. در عین حال که کار اسپلینت بینی برای فشار آوردن به تیغه بینی و جلوگیری از هماتوم است ، اما این مدل دو nostril retainer دارد که به حفظ شکل سوراخ ها کمک می کند.
آتل بینی چگونه کار می کند؟
اسپلینت بینی به این دلیل استفاده می شود که اندازه و شکل بینی ، سوراخ های آن و سپتوم نسبت به قبل از جراحی فرق کرده اند. این ابزار تا زمانی که بافت های آسیب پذیر بهبود یابند ، کمک می کند تا شکل جدید این عضو حفظ شود. این اسپلینت ها همچنین از دماغ در برابر ضربات محافظت می نمایند. اسپلینت های داخلی ، یک لوله تو خالی دارند که از ورودی حفره های بینی شروع شده و تا انتهای آن را در بر می گیرند.
بعد از قرار گرفتن اسپلینت بینی چه انتظاری می توان داشت؟
آتل خارجی بینی معمولا به مدت یک یا دو هفته روی این عضو باقی خواهد ماند. اما نوع داخلی آن در حدود چند روز تا یک هفته داخل بینی خواهد بود. زمانی که از آتل بینی استفاده شده باشد ، باید نکات زیر را رعایت کنید :
- باید پانسمان روی اسپلینت را عوض کنید. حتما نحوه انجام آن را از پزشک خود بپرسید.
- در روزهای اول ، از خیس کردن ناحیه جراحی شده و اسپلینت بینی بپرهیزید.
- در صورتی که در 48 ساعت اول بعد از عمل آتل شما پس از عطسه کردن افتاد یا شل شد ، سریعا با مطب جراح خود تماس بگیرید. در صورتی که بعد از 48 ساعت چنین اتفاقی رخ داد معمولا نیازی به اقدام خاصی نیست و نیازی به نگرانی نمی باشد.
- اگر خونریزی شدید یا تب رخ داد ، سریعا با پزشک تماس گرفته یا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
- به منظور جلوگیری از تجمع مخاط اطراف اسپلینت داخلی ، از اسپری سالین کمک بگیرید. این ابزار لوله های تو خالی دارد که تنفس را راحت تر می کنند ، اما جمع شدن مخاط می تواند در این مسئله اختلال ایجاد نماید.
- نوع داخلی می تواند احساس ناراحتی ایجاد کرده و بینی را پهن تر نشان دهد. اما این عارضه موقتی است و بعد از بیرون آوردن آن ها ، شکل جدید بینی مشخص می شود.
چه زمانی برای برداشتن آتل بینی باید به پزشک مراجعه کرد؟
برداشتن گچ بینی باید تحت نظر مستقیم پزشک متخصص انجام شود. 5 روز تا 1 هفته بعد از عمل ، پزشک با معاینه دقیق بینی و بررسی روند بهبودی ، زمان مناسب برای برداشتن اسپلینت را تعیین میکند. توجه داشته باشید که در بینی های گوشتی آتل فلزی به کار گرفته خواهد شد و تا یک ماه نیز استفاده می شوند.
چه زمانی میتوان گچ بینی را برداشت؟
زمان برداشتن گچ بینی به نوع عمل، وسعت جراحی و روند بهبودی شما بستگی دارد. به طور کلی:
- اسپلینتهای خارجی : معمولاً حدود دو هفته پس از جراحی برداشته میشوند.
- اسپلینتهای داخلی : ممکن است ۳ تا ۵ روز پس از جراحی برداشته شوند.
آیا برداشتن اسپلینت بینی درد دارد؟
یکی از سوالات پر تکراری که زیباجویان از پزشک خود سوال می کنند این است که برداشتن گچ بینی دردآور است؟ آیا برای باز کردن اسپلینت دماغ نیاز به بی حسی موضعی است؟
برداشتن گچ بینی توسط خود جراح یا دستیار وی در مطب انجام میشود. در شروع ، ابتدا چسب یا نوار به آرامی از روی پوست برداشته و سپس اسپلینت از روی بینی باز می شود. این فرآیند معمولاً فقط چند دقیقه طول میکشد و نیاز به هیچگونه بیحسی یا داروی مسکن ندارد.
قبل از مراجعه به پزشک برای برداشتن گچ دماغ ، به بیمارن توصیه میشود قبل از حضور در مطب دوش بگیرند تا گچ به خوبی مرطوب شود. این اقدام باعث میشود تا برداشتن آتل بینی با سهولت بیشتر و با کمترین درد انجام شود. همچنین برای برداشتن تامپون ، از قطرههایی با خواص چرب کننده استفاده میشود که این فرآیند را آسان و بدون درد میسازد.
در موارد نادری ، ممکن است افراد بعد از برداشتن گچ بینی درد جزئی را تجربه کنند. این درد معمولاً به دلیل تورم یا التهاب باقیمانده در بینی است. در صورت احساس درد ، میتوانند از مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنند.
سخن آخر
اسپلینت بینی چه داخلی باشد و چه خارجی ؛ بعد از بیشتر عمل های بینی مورد استفاده قرار می گیرد. در برخی موارد ممکن است نیازی به استفاده از آتل بینی نباشد ، تشخیص این مسئله به عهده پزشک شما است. توجه داشته باشید با اینکه ممکن است حین استفاده از این ابزار احساس ناراحتی داشته باشید ، اما اسپلینت از بینی شما محافظت کرده و ریکاوری را آسان تر می سازد.
درسته که در عملهای بینی گوشتی مهارت بالایی دارید ولی بینی های استخوانی را هم بسیار زیبا عمل می کنید 👏🏻👏🏻👏🏻