فضاهای خالی در استخوان صورت قرار گرفته اند که به سوراخ های نیز متصل شده اند. این حفره ها سینوس نام دارند و در مواردی به عفونت مبتلا می شوند. این بیماری ، سینوزیت نام دارد و معمولا برای درمان آن از جراحی اندوسکوپی سینوس بهره گرفته می شود. از این طریق مشکلات دیگری از جمله گرفتگی بینی ، خونریزی ، تومور و پولیپ بینی نیز درمان خواهند شد. از دیگر کاربردهای این فرآیند ، می توان به نمونه برداری و تشخیص بیماری های مختلف اشاره کرد. در صورتی که شما نیز با این دست از بیماری ها دست و پنجه نرم می کنید و حال می خواهید در مورد این رویه اطلاعاتی را به دست آورید ، با دکتر بهرام بادامچی بهترین جراح بینی گوشتی تهران در این مقاله همراه باشید.
اندوسکوپی سینوس چیست؟
در این پروسیجر ، پزشک داخل سوراخ های بینی را با کمک اندوسکوپ معاینه خواهد کرد. این ابزار از یک لوله بلند تشکیل شده است که مجهز به یک دوربین و چراغ می باشد. اندوسکوپی فرآیندی است که به صورت سرپایی انجام شده و تصاویری را از داخل سینوس ها در اختیار پزشک قرار می دهد.
در چه شرایطی این پروسیجر به انجام خواهد رسید؟
آن دسته از بیمارانی که با مشکلاتی همچون درد و گرفتگی بینی ، خروج ترشحات از آن ، از بین رفتن حس بویایی و چشایی ، مشکلات تنفسی و غیره رنج می برند می توانند عمل اندوسکوپی سینوس را به انجام رسانند. این نشانه ها اغلب در نتیجه این بیماری ها خود را نشان می دهند :
- انسداد راه هوایی
- وجود توده در سینوس ها و بینی
- بیماری سینوزیت
- بروز پلیپ بینی
این جراحی به این هدف انجام می شود که عفونت این حفره ها درمان شده و علائم حاصل از آن بهبود یابند. بعد از این عمل انسداد رفع شده ، بویایی بر می گردد و ترشحات نیز کاهش خواهند یافت.
آماده شدن برای جراحی آندوسکوپی سینوس
در این رویکرد عموما از بیهوشی عمومی کمک گرفته می شود. پس باید ناشتا باشید ، یعنی از هشت ساعت قبل چیزی نخورید و ننوشید. پزشک شما تمامی اقداماتی که نیاز است قبل از این پروسه انجام دهید را به شما می گویند ، اما در هر صورت در این قسمت می توانید با برخی از آن ها آشنایی یابید.
- دخانیات را ترک کنید : باید سه تا چهار هفته پیش از عمل اندوسکوپی سینوس ، و تا یک ماه بعد از آن مصرف سیگار و دیگر دخانیات را ترک کنید. نیکوتین موجود در این مواد از جوش خوردن زخم ها جلوگیری کرده و منجر به بروز عفونت خواهد شد. در چنین شرایطی ، احتمال تشکیل بافت اسکار نیز بیشتر می شود.
- داروهای تجویز شده را مصرف کنید : قبل و بعد از آندوسکوپی سینوس ، تمامی داروهایی که متخصص برایتان تجویز کرده را درست طبق دستور و سر موقع مصرف نمایید.
- برخی از داروها را قطع کنید : داروهایی وجود دارند که ممکن است باعث بروز اختلال در این فرآیند شوند. برای مثال آسپرین ، ناپروکسن و ایبوپروفن از دسته داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب هستند که مشکلاتی مثل اختلال در روند بیهوشی و افزایش ریسک خونریزی را با خود به همراه خواهند داشت. ویتامین E ، داروهای رقیق کننده خون و مکمل های گیاهی نیز ممنوع می باشند.
- داروهای بدون نسخه تهیه کنید : پیش از عمل اندوسکوپی سینوس ، می توانید از داروخانه اقلامی را تهیه کنید که دوره نقاهت را آسان تر خواهند کرد. سرم سالین برای شستشوی بینی ، اسپری های ضد احتقان و قرص مسکن از این دست موارد هستند.
- برای معاینه فیزیکی مراجعه کنید : پیش از هر اقدامی ، نیاز است تا یک معاینه به صورت فیزیکی انجام شود. به این منظور به مطب پزشک مراجعه نمایید. امکان دارد جهت تشخیص هر چه بهتر مشکلات ، آزمایشاتی نیز تجویز شوند.
نحوه انجام عمل اندوسکوپی سینوس
این فرآیند نیازی به بستری شدن ندارد و اغلب با بیهوشی عمومی به انجام می رسد. برای بررسی بافت های مورد نظر ، جراح اندوسکوپ را از طریق سوراخ های بینی به داخل حفره های سینوس می فرستد. سپس برای برطرف کردن مشکل کشف شده ، از ابزارهای دیگری در کنار این آندوسکوپ استفاده خواهد شد.
به عنوان مثال در جراحی آندوسکوپی سینوس می توان با این ابزار پولیپ بینی ، بافت اسکار و ورم غشا مخاطی را رفع کرد تا انسداد راه هوایی برطرف شود. کوچک کردن اندازه توربین های (شاخک ها) بینی اقدام دیگری است که در این عمل به انجام می رسد تا گرفتگی رفع گردد. در مواقعی نیز کج شدن تیغه میانی دماغ علت مشکلات تنفسی است ؛ در چنین شرایطی باید عمل سپتوپلاستی انجام گردد تا این مشکل نیز برطرف شود.
بعد از این روند ، نیازی به جایگذاری تامپون یا اسپلینت نخواهد بود. تنها نیاز است تا از بین رفتن تاثیر داروی بیهوشی ساعاتی را در ریکاوری باشید. اگر با عارضه خاصی رو به رو نشدید ، می توانید ترخیص شده و به خانه بروید.
مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس
انجام این مراقبت ها در خانه ، هم سینوس ها را تمیز نگه می دارد و هم درد و ناراحتی را کاهش می دهد. برخی از اقداماتی که می توانید به انجام رسانید ، در زیر ذکر شده اند :
- شستشوی حفره های سینوس : بعد از عمل ، نیاز است تا با کمک ابزاری مخصوص این عمل را به انجام رسانید. شستشو باید روز بعد از جراحی آغاز شود و روزانه دوبار انجام گردد. اگر سابقه شستشوی بینی را نداشته باشید ، امکان دارد حین آن کمی با احساس ناراحتی رو به رو گردید. اما نگران نباشید زیرا با شستشو ذرات باقی مانده جراحی بیرون آمده و این حس سریعا برطرف خواهد شد.
- استعمال اسپری بینی : هر دو تا سه ساعت یک بار پس از پروسه می توانید اسپری آب نمک استفاده کنید. این اسپری ها غیر تجویزی هستند و نقش مفیدی در کاهش حس ناراحتی بعد از عمل ایفا می کنند.
دوره نقاهت عمل اندوسکوپی سینوس
در طول دوره ریکاوری امکان دارد با برخی اثرات جانبی جراحی مواجه شوید. در ادامه در مورد آن ها توضیحاتی را ارائه کرده ایم.
-
درد
احساس درد در روزهای اول بعد از این پروسیجر کاملا طبیعی می باشد و باید انتظار آن را داشته باشید. این درد ممکن است به شکل فشار در صورت حس شود و برای رفع آن می توانید از قرص های مسکن مثل استامینوفن بهره بگیرید. اما این نکته را در نظر بگیرید که داروهایی مانند ایبوپروفن و آسپرین همچنان ممنوع می باشند. در برخی موارد پزشک نیز خود داروهای ضد درد را برای بیمار تجویز خواهد کرد.
-
خونریزی
خروج ترشحات خونی از بینی ، سه تا پنج روز بعد از جراحی اندوسکوپی سینوس نیز کاملا نرمال است. ممکن است این عارضه حین شستشوی بینی بیشتر مشاهده شود. در صورتی که مقدار خون بیرون آمده زیاد بود با استفاده از یک دستمال این خون را تمیز کنید اما فین نکنید. اسپری های مخصوصی برای این کار وجود دارند ، اما اگر بعد از مصرف آن ها نیز همچنان خونریزی ادامه داشت حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
سخن آخر
برای معاینه و درمان بیماری های مربوط به بینی و سینوس ها ، از رویکردی به نام عمل اندوسکوپی سینوس استفاده می شود. متخصص قادر است در این فرآیند این بیماری ها را تشخیص داده و در جهت درمان آن ها اقداماتی را انجام دهد.